Duurzame landbouw, hoe verduurzaam je als boer
24 januari 2024Zonnepanelen leveren geen stroom: oorzaak en oplossing!
6 mei 2024Als je hebt geïnvesteerd in zonnepanelen of overweegt dit te doen, ben je waarschijnlijk al op de hoogte van de vele voordelen: lagere energierekeningen en een verminderde ecologische voetafdruk. Maar soms kunnen de verwachte opbrengsten van zonnepanelen enigszins teleurstellend zijn. Naast de voor de hand liggende redenen zoals slecht weer en schaduw, zijn er ook minder bekende factoren die de prestaties van je zonnepanelen kunnen beïnvloeden. Laten we eens kijken naar vijf van deze redenen waarom de opbrengst van zonnepanelen kan tegenvallen.
Microscheurtjes en degradatie
Hoewel zonnepanelen doorgaans een lange levensduur hebben, kunnen ze na verloop van tijd microscheurtjes ontwikkelen of lijden aan degradatie. Ook kan dit al gebeurd zijn tijdens het ontwikkelen, vervoeren of installeren van de panelen. Dit kan als gevolg hebben dat er een geleidelijke afname van de efficiëntie en opbrengst van de panelen is. Dit verlies kan zo een 2 tot 3 procent verschil maken in rendement.
Het is belangrijk om regelmatig de staat van je zonnepanelen te laten controleren om te voorkomen dat deze problemen onopgemerkt blijven en de prestaties negatief beïnvloeden.
Slechte isolatie
Zonnepanelen van een minder goede kwaliteit kunnen problemen krijgen met slechte isolatie. Dit kan gebeuren als er een spanning ontstaat van meer dan 100 Volt tussen de zonnecellen en het frame van het zonnepaneel. Wanneer de glasplaat dan ook nog eens vochtig is, ontstaat ook een gelijkmatige spanning tussen de glasplaat en de zonnecellen. Dat kan als gevolg hebben dat er een lekstroom ontstaat. Wanneer er een lekstroom is zal de opbrengst van de zonnepanelen aanzienlijk dalen.
Het kan jaren duren voor dit probleem zich voordoet bij een zonnepaneel. Daarom is ons advies daarin om een zonnepaneel fabrikant te kiezen die al meerdere jaren ervaring heeft. Zo weet je zeker dat de zonnepanelen van goede kwaliteit zijn en dit soort problemen zich niet gaan voordoen.
Uitvallen van de omvormer
De omvormer zorgt ervoor dat de zonne-energie wordt omgezet naar wisselstroom, dat kan dan weer worden gebruikt voor onze apparaten. Zonder omvormer kan er dus niets met de opgewekte energie. Het probleem is dat de omvormer regelmatig uitvalt bij te veel zon, en zelfs in Nederland heeft de omvormer hier al regelmatig last van. Dus net als je net het meeste energie kan opwekken, laat de omvormer je in de steek.
Om dit probleem te voorkomen kun je gebruik maken van een Kubie. Een Kubie creëert als het ware in de woning of bedrijf een eigen netwerkje met een lagere spanning waar de omvormer dan mee te maken heeft. Op deze manier valt de omvormer niet meer uit. Dit kan dus een essentieel verschil maken in de opbrengst van zonnepanelen.
Hotspots
Een hotspot op een zonnepaneel houdt in dat er een deel van het zonnepaneel overhit is. Door verschillende redenen kan er een hotspot ontstaan. Als bijvoorbeeld de afvoer van de stroom niet goed geregeld is of aangepast is door beschadiging kan er een hotspot ontstaan bij de ongelijkmatige stoomverdeling. Ook hierdoor kan de opbrengst van zonnepanelen verminderen.
Bij goede installatie, inspectie en monitoring zal dit probleem makkelijk te voorkomen zijn.
Bedrading
Als allerlaatste is het belangrijk om ook altijd bewust te zijn van de bedrading. Zo kunnen deze ook beschadigen, verouderen of slecht aangesloten zijn. Daarnaast moet je er ook opletten dat de bedrading niet is aangesloten met een omgekeerde polariteit, hierbij kan er ook prestatieverlies bij komen kijken.
Wanneer je zonnepanelen worden geïnstalleerd door professionals zullen ze hier zeker bekend mee zijn. Op die manier weet je zeker dat het goed wordt gedaan. Wanneer je zelf de zonnepanelen wilt installeren lees je dan hier goed over in.
Hoewel de opbrengst van zonnepanelen soms kan tegenvallen, blijven ze over het algemeen een goede investering voor zowel het milieu als je financiën. Rekening houdend met een juiste planning, installatie, een Kubie tegen omvormer uitval en goed onderhoud kunnen de voordelen van zonne-energie nog steeds aanzienlijk zijn. Dus laat je niet ontmoedigen als je zonnepanelen niet altijd zoveel energie opwekken als je had gehoopt; met de juiste oplossingen dragen ze nog steeds bij aan een duurzame toekomst en besparen je geld op de lange termijn.